Facebook

WebP nebo AVIF? Seznamte se s moderními obrázkovými formáty!

08.02.2024 | Jan Rybařík

Neustálé zdokonalování obrazových formátů je nedílnou součástí překotného vývoje. Vývoje, který je pro svět digitálních médií tak typický. Sledujete nejnovější trendy? A už používáte WebP nebo dokonce AVIF? Ještě ne? Měli byste! Tyto moderní obrázkové formáty, které postupně nahrazují nejrozšířenější JPG, PNG či GIF, vám mají rozhodně co nabídnout. Ostatně, hned uvidíte!



WebP a jeho přednosti

WebP, za nímž stojí společností Google, je formát obrázků využívající ztrátových i bezztrátových kompresních technik. Nabízí animaci, průhlednost pozadí (což je dobře patrné například zde: https://www.beves.cz/betonove-sloupky/betonovy-sloupek-koncovy-na-1-5-m-plot-220-cm-hladky), a především pak skvělý kompresní poměr. Obrázky v tomto formátu jsou mimořádně kvalitní a přitom datově značně úsporné! Co to pro vás znamená? Nemusíte se bát obrázek v takovém formátu stáhnout. A rozhodně dává smysl použít ho na vašem vlastním webu!

Kromě vysoké kvality každého takového obrázku jde především o to, že se web díky menší velikosti datového souboru výrazně rychleji načítá. Náklady na data jsou nižší, uživatelský dojem pak příznivější.

Pracovat s formátem WebP přitom už umí v podstatě všechny moderní prohlížeče. Tak proč toho nevyužít?

Nezkusíte raději AVIF?

AVIF, produkt průmyslového konsorcia Alliance for Open Media, je dalším dobrým příkladem nejnovějšího pokroku v oblasti obrazových formátů. Jeho předností je nanejvýš kvalitní ztrátová i bezztrátová komprese. Jistě také oceníte vysoký dynamický rozsah nebo opravdu široké rozpětí barev. Animace nebo průhlednost obrázků jsou samozřejmostí.

Pokud jde o kompresi dat, zdá se, že je AVIF ještě efektivnější než WebP. Zabere tedy ještě méně místa. A má jednu další, poměrně zajímavou výhodu. Díky video kódování AV1 může bez problémů využívat špičkové techniky predikce i transformace obrazu. Formát AVIF tedy jistě stojí za úvahu, nemyslíte?

A co podpora nejpoužívanějších prohlížečů?

Pokud vás snad v používání moderních formátů WebP a AVIF zatím poněkud brzdil strach z toho, že může být jejich podpora v některých prohlížečích problematická, rádi vás vašich obav zbavíme. 

Jak už jsme řekli, WebP má nyní v podstatě plnou podporu všech nejpoužívanějších prohlížečů. A co formát AVIF? Ten ho v tomto ohledu před nedávnem více méně dostihl. Posledním z moderních prohlížečů, který s AVIF dosud „nespolupracoval“, byl Edge od Microsoftu. Vše už je ovšem napraveno! Je nicméně pravdou, že vzhledem k delšímu trvání podpory WebP u mnoha prohlížečů, je obliba tohoto obrázkového formátu mezi uživateli přece jen širší. Zřejmě ale jen dočasně. A to zejména proto, že je AVIF datově ještě úspornější.

Podívejte se, jak to s podporou nejmodernějších obrázkových formátů momentálně vypadá:

Desktop: Chrome – od verze 85, Edge – počínaje verzí 121, Opera – od verze 71, Safari – počínaje verzí 16.1, a například Firefox – od verze 93

Mobil: Chrome pro Android počínaje verzí 120, Samsung od verze 14, Firefox pro Android od verze 119, a třeba Opera Mobile počínaje verzí 73

Redakční systém Dragon nové formáty umí

Možná víte, že dlouhodobě vyvíjíme vlastní redakční systém, který se jmenuje Dragon. Dnes na něm stavíme webové stránky většině našich klientů. A protože tento systém neustále vylepšujeme, aby byl co nejdokonalejší, je vzhledem k nesporným výhodám nových obrázkových formátů pochopitelné, že se snažíme pracovat i s nimi. Co to znamená?

Před časem jsme do Dragonu úspěšně implementovali WebP. A podpora formátu AVIF? Té se naši klienti dočkají co nevidět! 

Nezapomeňte! Kromě nesporných kvalit každého obrázku je hlavní předností formátů WebP a AVIF nemalá úspora dat a tedy i rychlejší načítání webových stránek. Třeba právě těch vašich! 

 

« Všechny články

Komenáře

Vložit komentář